Bredband via Öppen Fiber i

Fiber är den snabbaste metoden för informationsöverföring som finns idag. Just nu undersöker vi intresset i för att ansluta sig till vårt öppna fibernät, Öppen Fiber, där du själv väljer Ieverantör för bredband, tv och telefoni.

Med Öppen Fiber får din villa en kraftfull, framtidssäkrad bredbandsanslutning som i ett slag gör huset mer attraktivt att bo i. Vår öppna fiberanslutning ger dig tillgång till det absolut bästa när det gäller bredband, tv, telefoni och andra digitala tjänster – från den operatör du själv väljer.
Och du kan använda alla tjänsterna samtidigt, med bibehållen hastighet och kvalitet.

Anmäl intresse för Öppen Fiber

Vi kommer under vintern 2013/2014 kontakta berörda villaägare för att undersöka intresset för att ansluta sig till Öppen Fiber.

Här undersöker vi också intresset för Öppen Fiber     Välj Själv, med Öppen Fiber ®

     Snabbare bredband, framtidens tv och
     telefoni via fiber – från den
     tjänsteleverantör du själv väljer.

     Öppet nät för valfrihet – Med Öppen Fiber® i villan får du möjligheten att välja mellan flera olika tjänsteleverantörer för bredband, tv och telefoni. På så sätt kan du oftast få ett bättre pris, och flera tjänster att välja mellan, än om du hade varit hänvisad till en enda tjänsteleverantör.

     Med Öppen Fiber möter du framtidens alla krav redan i dag – med vår fiberanslutning får du en kraftfull, framtidssäkrad bredbandsanslutning som i ett slag gör ditt boende mer attraktivt att bo i.

     Så fort du är ansluten kan du på ett enkelt sätt integrera hela hemmets kommunikation – via bredbandswebben.se kan du välja mellan ett stort utbud av bredband, tv och telefoni från tjänsteleverantörer som passar just dig

     Vad kostar det, och vad ingår?
     Anslutningsavgiften ligger oftast mellan 15 000 kr och 30 000 kr, beroende på förhållandena i området där du bor. Hur stor avgiften blir ser du på beställningsblanketten du får hemskickad, och om du vill kan du dela upp betalningen.

     I priset ingår projektering, grävning, kabeldragning, skarvning, montage, anslutning, utrustning i kopplingspunkten och medieomvandlaren i ditt hus.

     Installation av öppen fiber i kanal Installation av öppen fiber i luft

     1. Vi tar emot din beställning och tecknar ett avtal. Du får en beställningsbekräftelse hemskickad.

     2. Att bygga ny infrastruktur kräver stora investeringar. För att vi ska kunna bygga fibernät i ditt område krävs att minst 30 % av hushållen i området tackar ja.

     3. Vi planerar. Tillsammans med dig går vår installatör igenom hur installationen på bästa sätt ska utföras hemma hos dig.

     4. Vi drar fiberkabeln till ditt hus. Om det går att använda befintliga kanaler (kabelrör i marken eller luftledningar), så gör vi det. Om inte, sköter våra installatörer grävning och kabeldragning. Diket blir ca 20-40 cm brett och vi försöker göra så lite åverkan som möjligt på din tomt. När kabeln är dragen fyller vi igen diket åt dig, men ytskiktet måste du själv återställa.

     5. Vi drar in fiberkabeln genom husets yttervägg, max 5 meter in i huset på den plats inom boytan där du vill ha medieomvandlaren. Vi installerar medieomvandlaren, som kräver ett eluttag.

     6. Installationen är klar och du får en bekräftelse på installationen. Sedan kan du börja köpa tjänster. Det gör du genom att ansluta en dator till medieomvandlaren och välja tjänsteleverantör på bredbandswebben.se

     • Kommer jag att kunna få fiber till min villa?

      Om du bor i ett område där vi genomför en fibersatsning kommer du att få ett erbjudande hem i brevlådan. Det är inte säkert att alla som bor i ett område där vi drar fiber kommer att kunna erbjudas en anslutning, men vi brukar försöka få med så många som möjligt. Även om området där du bor inte finns med i våra planer på en fibersatsning just nu, så kan detta komma att ändras i framtiden.

     • Vem ansvarar för vad när det gäller den fysiska fiberanslutningen?

      Telia ansvarar bl.a. för*:
      • All fiber utanför din tomt
      • Fibern som dras via kanalisationen fram till medieomvandlaren
      • Medieomvandlaren i ditt hem
      Du ansvarar bl. a. för*:
      • Ditt interna bostadsnät, om du väljer att ha ett
      • Att elen till medieomvandlaren är dragen innan anslutningen levereras.
      • Att återställa ytskikten på din tomt (asfalt, plattor, gräsmatta, träd, buskar och rabatter)

     • Hur lång tid tar det att få Öppen Fiber

      Normalt är leveranstiden 6 månader om du beställer inom den aktuella kampanjtiden.

     • När och hur betalar jag?

      Du betalar ingenting förrän fibern är installerad hos dig. Du kan välja mellan månadsbetalning (60 månader) eller att betala en engångsfaktura. Vid månadsbetalning kan lånet när som helst lösas till återstående kostnad vid tidpunkten. Fakturan med 30 dagars betalningstid kommer ca en vecka efter att du fått din leveransbekräftelse.

     • Kan jag fortsätta använda min gamla teleslinga?

      Ja, den kommer att fortsätta fungera för telefoni.

     • Kan jag ha kvar mitt larm?

      För det mesta är det problemfritt att byta till fiber när det gäller villalarm, men för säkerhets skull rekommenderar vi dig att kontakta din larmoperatör.

     • Kan jag själv påverka hur fibern dras till min villa?

      Vi använder oss av befintlig kanalisation för telefoni så långt det är möjligt. Tillsammans kommer vi att gå igenom hur vi på bästa sätt drar in fiber till dig.

     Se fler frågor och svar

     Så här går det till

     Från beställning till fiber klar att surfa med – hela beställningsförfarandet kan delas in i två faser. Den första är Orderfasen där beställningen läggs den andra är Leveransfasen där själva fiberanslutningen utförs i alla dess steg. När anslutning och installation är gjord är det dags att beställa tjänster.

     Ca 8 veckor

     Under en kampanjperiod finns våra säljare i ditt område och vi arrangerar informationsmöten där vi förklarar hur fiberanslutning fungerar och hur installationen går till. Har du frågor kan du vända dig till säljaren som befinner sig i området.

     Att göra: Beställ Öppen Fiber! Vill du veta mer ring vår kundtjänst, träffa våra säljare och gå på informationsmöte.

     Lär dig mer om nästa steg: Planera fiberdragning

     Vi detaljplanerar och projekterar för fiberbygget i ditt område, hur lång tid detta tar är svårt att förutsäga eftersom det helt beror på hur stort området är. Vårt nordiska klimat är ytterligare en faktor att ta hänsyn till. Så länge det är tjäle i marken kan vi inte gräva om så behövs.

     Att göra: Inom ett par veckor efter att du beställt Öppen Fiber blir du kontaktad av en entreprenör. Tillsammans går ni igenom hur installationen ska göras på bästa sätt.

     Lär dig mer om nästa steg: Installera fiber

     Oftast går det att använda befintliga rör efter telefonstolpar för att dra fibern fram till ditt hus. Men ibland måste vi gräva ett dike och försöker då självklart göra så liten åverkan på din tomt som möjligt När fiberkabeln är indragen till huset fiberuttag och mediomvandlaren har satts upp är installationen klar. Då kontrollerar entreprenören att anslutningen fungerar som den ska och huset är redo för fibertjänster.

     Att göra: Vår entreprenör bokar tid med dig ca. två veckor innan installationen ska ske, så att ni kan gå igenom vad du behöver förbereda. Du behöver vara hemma den dag installationen sker. Du behöver också se till att det finns ett eluttag där mediaomvandlaren placeras. Om kabeln grävs ned, måste du själv återställa ytskiktet.

     Lär dig mer om nästa steg: Köpa fibertjänster

     Nu är det dags att välja fibertjänster samt vilken eller vilka tjänsteleverantörer du vill ha. När du beställt tjänsterna, skickar din leverantör hårdvaran som krävs för att använda dem (t ex digitalbox). Ditt val av tjänster och leverantör kan påverka hur snabbt du kan komma igång med dina fibertjänster.

     Att göra: Beställ dina fibertjänster bredband, tv och/eller telefoni på bredbanswebben.se genom att koppla en nätverkssladd från din dator till medieomvandlaren. Självklart kan du även kontakta din leverantör direkt.

     Lär dig mer om nästa steg: Koppla in fibertjänster

     Nu börjar det roliga - Så här kommer du igång när medieomvandlaren är på plats.

     Ladda ner installation av medieomvandlaren – Nu börjar det roliga.     Beställ tjänster och börja surfa. Förutsatt att din tjänsteleverantör har skicka den hårdvara, de handböcker och de koder som krävs, är du nu redo att koppla in fibertjänsterna.

     Nu har din villa Öppen Fiber®, som är den snabbaste och stabilaste anslutningen som går att få. Så fort medieomvandlaren är på plats kan du vara igång inom några minuter. Välj fritt bland de abonnemang och leverantörer som finns i våra nät. Surfa snabbt, säkert och stabilt med oslagbar hastighet. Använd flera datorer och tv-appa- rater, prata i telefon och spela spel samtidigt.

     Så här kommer du igång och beställer dina tjänster.

     1. Koppla ihop medieomvandlaren och en dator med nätverkskabel som du sätter i uttaget LAN1.
     2. Starta webbläsaren och gå in på bredbandswebben.se, om det inte sker automatiskt, och beställ tjänster.
     3. Har du förbeställt tjänster kan aktivering av tjänsterna ta några dagar.
     4. Bredbandstjänsten kan du börja använda inom några minuter efter beställning. Telefoni- och tv-tjänster kan du beställa på bredbandswebben.se eller direkt hos tjänste- leverantören. Exakt leveranstid för telefoni- och tv-tjänster, inklusive kombinationer, får du av den tjänsteleverantör du väljer.
     5. Du kan välja tv, bredband och telefoni från samma leverantör, eller blanda. Du kan även välja olika kanalpaket i olika tv-apparater. På bredbandswebben finns en användarguide som hjälper dig att hitta rätt för dina behov.

     Knyt samman hemmet trådlöst. Med en router eller tv-switch kopplar du in datorer, nätverksskrivare, spelkonsoler och annan hemelektronik så att alla enheter fungerar trådlöst i alla rum om du så önskar. Ibland ingår utrustning i abonnemanget, så fråga din tjänsteleverantör vad som ingår i din beställning.

     Så här fungerar det:

     LAN 1 (röd)- här ansluter du en router (om du vill använda en sådan), eller din dator direkt.
     LAN 2 (gul) – här ansluter du din digitalbox för tv. Om du vill använda flera digitalboxar kopplar du in en tv-switch här.
     LAN 3 (grön) – här kopplar du in den utrustning du använder för bredbandstelefoni.
     LAN 4 (blå) – är förberedd för framtida tjänster.

     Det här indikerar lamporna:

     Gult sken = du är ansluten med max 100 Mbit/s.
     Grönt sken = du är ansluten med max 1000 Mbit/s.
     Blinkande sken = porten är aktiv och data överförs.
     Om du t ex har anslutit sladden i LAN 1-porten kommer LAN 1-lampan att lysa (eller blinka).

     Obs! Låt utrustningen stå på. Medieomvandlaren måste alltid stå påslagen, PWR-lampan ska lysa grönt. Om lampan lyser rött när dina fibertjänster är uppstartade, kontakta den tjänstelever- antör du beställt bredband från.

     Missa inte våra filmer som förklarar mer om hur du får Öppen Fiber

     Logga in

     Har du gjort en beställning av Öppen Fiber? För att kunna se ditt beräknade leveransdatum och vart i leveransfasen din villa står behöver du ange din e-postadress du uppgivit vid din order. Till denna e-postadress kommer du få ett mail med en länk till ditt besked. Kontakta support om du behöver hjälp.

     Ange den e-postadress du lämnade vid din beställning.

     E-posta min inloggningslänk

     Om cookies på OppenFiber.se

     Den 1 juli förändrades lagen om elektronisk kommunikation (2003:389). Ändringen innebär att du som besöker en webbplats måste samtycka till att webbplatsen använder så kallade cookies. Tidigare räckte det med att det fanns information på webbplatsen om användning av cookies.

     De kakor som används på OppenFiber.se kommer du i framtiden att kunna tacka nej till. MSB arbetar på att ta fram en teknik för detta.
      
     Hos Post- och telestyrelsen (PTS) kan du läsa mer om vad de nya reglerna betyder för dig som besöker webbplatser. Där kan du även läsa mer om cookies, hur de används och hur du hittar dem i din dator.
      
     Frågor och svar om cookies på Post- och telestyrelsens webbplats
      
     Lag (2003:389) om elektronisk kommunikation


     Hantering av kakor (cookies) på webbplatsen OppenFiber.se

     Kakor

     OppenFiber.se använder kakor, även kallade cookies. Kakor är små textfiler som lagras på besökarens dator och som är möjlig att använda för att följa vad besökaren gör på webbplatsen. Det finns två typer av kakor:

     • En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. 
     • En tillfällig kaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida. Tillfälliga kakor försvinner när du stänger din webbläsare. Tillfälliga kakor kallas även sessionskakor.

     OppenFiber.se använder sig av kakor, även kallade cookies. Permanenta kakor används för att samla in statistik över besök på webbplatsen. De permanenta kakorna på OppenFiber.se innehåller inga personuppgifter. IP-nummer sparas inte. Kakorna sparas när du lämnar webbplatsen. OppenFiber.se använder även en tillfällig kaka. Den innehåller ingen personlig information, som e-post eller namn. Den tillfälliga kakan tas bort när du lämnar webbplatsen. Ingen funktionalitet på OppenFiber.se kräver att kakor används. 

     Stänga av och ta bort kakor

     Om du inte accepterar att kakor används kan du stänga av kakor i din webbläsares säkerhetsinställningar. Du kan även ställa in webbläsaren så att du får en fråga varje gång webbplatsen försöker placera en kaka på din dator. Genom webbläsaren kan också tidigare lagrade kakor raderas, se webbläsarens hjälpsidor för mer information.

     Mer om kakor

     Post- och telestyrelsen, som är tillsynsmyndighet på området, lämnar ytterligare information om kakor (cookies) på sin webbplats,www.pts.se.

      


     Har du frågor om Öppen Fiber?

     Välkommen att kontakta oss på 020-40 24 00, vardagar mellan kl. 08.00-16.30, eller via e-post.